RSS
A A A
 
 

Konkursy kulinarne Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Gminy Przasnysz

15.09.2017

 

W ramach zadania publicznego pn. „Wokół tradycji kulinarnych” zorganizowano konkurs kulinarny oraz imprezę plenerową, na której m.in. przeprowadzono plebiscyt publiczności na najlepsza potrawę tradycyjną.
Konkurs „Lokalny produkt gminy Przasnysz” przeprowadzono podczas Dożynek Województwa Mazowieckiego w dniu 27 sierpnia 2017r. w Sierakowie. Do konkursu zostało zgłoszonych 14 potraw. Jury w składzie: Dorota Puźniewska, Agnieszka Czarnecka, Danuta Załęska i Irena Czarzasta, wyróżniło następujące potrawy: I miejsce – kaczka faszerowana, II miejsce – kartoflak dożynkowy, III miejsce – bigos cygański. Nagrody zostały wręczone w dniu 09 września w Lesznie podczas Święta Gminy, gdzie odbyła się prezentacja wystawców, degustacja i plebiscyt publiczności na najlepszą tradycyjną potrawę, występy lokalnych artystów, konkursy i zabawy dla dzieci, zawody sportowo-pożarnicze, pokaz iluzjonistyczny oraz Narodowe czytanie „Wesela”. W plebiscycie publiczności na najlepszą potrawę I miejsce zajęła grochówka, II miejsce – flaki wołowe, III miejsce – krokiety z czerwonym barszczem. Pozostałe potrawy zasługiwały na wyróżnienie i zostały nagrodzone.
Nagrody ufundowano ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego w ramach zadania publicznego „Wokół tradycji kulinarnych”, realizowanego przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Gminy Przasnysz.

Opublikował: Katarzyna Bojarska - Jeż
Publikacja dnia: 15.09.2017

Dokument oglądany razy: 104
« inne aktualności